Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

The Harder They Come - Marley75 Film Festival

Reggae werd wereldwijd bekend en geliefd dankzij dit misdaaddrama over muzikant Ivan Martin die het in Kingston probeert te maken. Met Jimmy Cliff.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

The King of Reggae, een eretitel die de Jamaicaanse Bob Marley met recht mocht dragen. Dit jaar zou hij  75 jaar zijn geworden, maar het mocht niet zo zijn: in 1981 overleed Marley op 36-jarige leeftijd. Reden genoeg voor de Melkweg en Caribbean Creativity het Marley75 Film Festival te organiseren. Rialto is een van de locaties: op het programma de reggae-filmhit The Harder They Come.

The Harder They Come

"Mogelijk de meest invloedrijke Jamaicaanse film en een van de belangrijkste films uit het Caribisch gebied", schreef de gerenommeerde filmwetenschapper Barbara Mennel in 2008 over dit misdaaddrama van Perry Henzel. Het was niet alleen de allereerste Jamaicaanse speelfilm, het was ook de film die het typisch Jamaicaanse muziekgenre van de reggae introduceerde aan de rest van de wereld. In Jamaica werd de film een enorme hit, maar ook in de VS en later elders was de populariteit groot. In de hoofdrol Jimmy Cliff, van wie ook de nodige muziek is te horen.

De jonge, straatarme Ivan Martin (Cliff) verlaat het Jamaicaanse platteland om in de hoofdstad Kingston een nieuw bestaan op te bouwen. Hij droomt van een muziekcarrière, maar voorlopig komt daar niets van terecht. Hij moet toch op de een of andere manier het hoofd boven water zien te houden, dus laat hij zich in met drugsdealers. Ondertussen is een malafide platenproducent geïnteresseerd in zijn muziek.