Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws Account
NL
EN
Bekijk de trailer

Schrijvers in het donker: Basje Boer over F for Fake

Filmessay van Orson Welles over bedrog, fraude en leugens. Hij weet waar hij het over heeft... Ingeleid door Basje Boer.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Iedere maand nodigt Schrijvers in het donker een schrijver uit om zijn of haar favoriete film te laten zien. Vooraf gaan we in gesprek over de invloed van beeld op het werk van de schrijver, en film in het bijzonder. Aan de hand van beelden en fragmenten vertelt de schrijver over de manier waarop kijken en schrijven en literatuur en film met elkaar zijn verbonden. Daarbij onthult de schrijver niet alleen iets over de praktijk als schrijver maar ook over de manier waarop literatuur en de visuele kunsten van elkaar verschillen en waarin ze elkaar overlappen en aanvullen. Ditmaal geeft schrijver/filmjournalist Basje Boer zelf haar visie.

F for Fake

In 1938 joeg Orson Welles miljoenen Amerikanen de stuipen op het lijf met het hoorspel War of the Worlds (naar H.G. Wells), waarin een schijnbaar normaal radioprogramma werd onderbroken met het alarmerende nieuws dat Marsmannetjes bij New Jersey op aarde waren geland. Velen dachten dat het nieuws echt was en raakten in paniek. Fake news avant la lettre!

Lang voordat de discussie over dit fake news losbarstte, maakte Orson Welles deze eigenaardige documentaire over "bedrog, fraude en over leugens". Welles trekt zijn filmische trukendoos open om te laten zien hoe hij de kunst van het bedriegen beheerst. Centraal staan de legendarische kunstvervalser Elmyr de Hory, en diens even bedrieglijke biograaf Clifford Irving. Die laatste is vooral bekend geworden van zijn geheel verzonnen 'autobiografie' van miljardair Howard Hughes, die hem uiteindelijk een gevangenisstraf van anderhalf jaar opleverde. Hoe verwerpelijk dit soort oplichters ook zijn, Welles kan zijn bewondering toch maar moeilijk onderdrukken.

Basje Boer schreef de romans Bermuda (2016) en Nulversie (2019) en de verhalenbundel Kiestoon (2006). Haar verhalen werd gepubliceerd in literaire tijdschriften als De Gids, Das Magazin en Hollands Maandblad. Daarnaast schrijft ze voor De Groene Amsterdammer. Ze organiseert en presenteert verschillende filmprogramma’s, zoals Rialto's Schrijvers in het donker, en geeft regelmatig inleidingen bij filmvertoningen.