Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

Onze jongens in de jungle

Portret van de TRIS, de Nederlandse Troepenmacht in Suriname. Hoe kijken de militairen van toen terug op hun tijd in Suriname? Hoe sterk is de band met het land?
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Onze jongens in de jungle

Op 25 november 1975 ondertekenden gouverneur Ferrier, premier Den Uyl en koningin Juliana een verdrag waarmee de onafhankelijkheid van Suriname een feit was: de Republiek Suriname. Het betekende tevens het einde van de TRIS, de Nederlandse Troepenmacht in Suriname. Vanaf 1945 vertrokken jaarlijks zo'n duizend jongens naar 'ons' overzeese gebied om daar hun militaire dienstplicht te vervullen. Ze vertrokken vanuit Amsterdam om na een lange reis te belanden in een totaal andere, volslagen onbekende wereld. De onderdompeling in het tropische klimaat en de Surinaamse flora en fauna, de kennismaking met heel andere culturen en gewoontes, maakten een onuitwisbare indruk op de jonge militairen.

Regisseur Jelmar Hoekstra brengt deze voor velen onbekende episode uit de Nederlandse en Surinaamse geschiedenis in beeld. Hij doet dat aan de hand van archiefmateriaal en de verhalen van de dienstplichtigen en beroepsmilitairen van toen. Hun band met het land en het Surinaamse volk, zo wordt duidelijk, is diep en hecht.