Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Fucking Åmål - Queer Pioneers

In het Zweedse Åmål is helemaal niets te doen. Daar kruisen de levens van twee tienermeisjes: de eenzame Agnes en de populaire Elin.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Tijdens deze editie staat Fucking Åmål (1998) op het programma, een hartverwarmend portret van de ontluikende liefde tussen twee tienermeisjes. Voorafgaand aan de vertoning spreekt QP-programmeur Renske Diks met Marloes Leeuw, die haar licht over de film zal laten schijnen. Leeuw begon in 2017 op Instagram met Every Lesbian & Her Fashion, een pagina die inmiddels tienduizenden volgers heeft.

Fucking Åmål

In het saaie Zweedse provinciestadje Åmål is niet veel te doen. De sombere tiener Agnes (Rebecca Liljeberg) woont er nog maar kort en hoort er niet bij. Ze is heimelijk verliefd op Elin (Alexandra Dahlström), het populairste meisje van school, maar kan nergens terecht met haar gevoelens. Agnes' wereld stort in wanneer Elin haar op haar 16e verjaardagsfeestje vernedert. Maar daar heeft Elin, die gefascineerd raakt door Agnes' moed, achteraf spijt van. Langzaam groeien de twee steeds dichter naar elkaar toe.

Dit speelfilmdebuut van Lukas Moodysson werd overal heel goed ontvangen. Zo zette online magazine Autostraddle voor lesbische, biseksuele en queer vrouwen de film op 1 in hun Top Tien Beste Lesbische Films. In Åmål zelf was men minder enthousiast: men vreesde imagoschade. Inmiddels heeft men ook daar met het jaarlijkse Fucking Åmål Popfestival de film omarmd.