Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws Account
NL
EN
Bekijk de trailer

Adam

Casablanca: op een dag belt de hoogzwangere Samia aan bij de bakkerij van Abla – ze zoekt werkt. Ze mag één nachtje blijven, maar het worden er veel meer.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Adam

Twee vrouwen die elkaar niet kennen; hoe sluiten die vriendschap? De Marokkaanse regisseur Maryam Touzani laat het in dit zelfgeschreven speelfilmdebuut zien. Tegelijk maakt ze heel subtiel duidelijk welke positie vrouwen innemen in het patriarchale Marokko. Dit debuut leverde haar tot dusverre acht filmprijzen op, wat mede te danken is aan het uitstekende acteerwerk van Loubna Azabal en Nisrin Erradi.

Veertiger Abla (Azabal), de norse en alleenstaande moeder van de achtjarige Warda, runt een bakkerij in Casablanca. Op een dag staat de ongehuwde en hoogzwangere Samia (Erradi) voor de deur; ze is op zoek naar werk. Eigenlijk wil Abla haar direct wegsturen, maar ze weet ook wel dat ze een zwangere vrouw niet zomaar de straat kan laten, dus mag Samia een nachtje blijven. Maar ze blijft langer, al was het maar doordat Warda dol op Samia is. Voorzichtig ontluikt een warme vriendschap tussen Abla en de nieuwe huisgenoot. Abla´s leven krijgt weer wat kleur. Maar er is ook een baby op komst.

NRC

'Aanklacht tegen hardvochtig patriarchaal systeem treft doel'

de Volkskrant

'Touzani geeft haar actrices alle ruimte'