Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws Account
NL
EN
Bekijk de trailer

Nasir

De middelbare Nasir werkt in een textielzaak in Tamil Nadu. Hij is moslim en veel extreem nationalistische hindoes moeten daar niets van hebben. Een verhaal over uitsluiting.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Nasir

In de zuidelijke Indiase deelstaat Tamil Nadu leidt de middelbare Nasir geen gemakkelijk bestaan. Ook al heeft hij een baan in een textielwinkel, het is elke dag weer een hele klus om voldoende geld bij elkaar te schrapen om zijn familie te onderhouden. Dat lukt niet altijd en daarom slaat hij zelf zo nu en dan een maaltijd over. Maar hij is een harde werker, en vooral een zachtaardig en optimistisch mens. Met zijn grapjes maakt hij anderen aan het lachen, en hij schrijft gedichten die hij aan zijn collega's voordraagt. Nasir is ook moslim en dat is in India voor veel hindoes een probleem. Op straat klinkt er antimoslim-propaganda uit luidsprekers, de klanten behandelen hem als een stuk vuil, terwijl ook zijn baas zijn afkeer voor moslims nauwelijks kan verbergen. Is het niet beter om te verhuizen naar Abu Dhabi?

Regisseur Arun Karthick laat in zijn tweede film zien hoe de intolerantie van het extreem hindoe-nationalisme sommige mensen tot tweederangsburgers degradeert. Natuurlijk heeft dat gevolgen.

NRC Handelsblad

Spanning bouwt op naar redeloos noodlot in ‘Nasir’.

Trouw

Soms duikt er in het bioscoopaanbod een klein pareltje op. ‘Nasir’ is zo’n onverwacht juweel.