Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

Berlin Alexanderplatz

Francis waagt de gevaarlijke oversteek van Afrika naar Europa en belandt uiteindelijk in Berlijn. Als illegale vluchteling kan hij geen kant op, de criminaliteit lonkt.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Berlin Alexanderplatz

In 1980, toen regisseur Burhan Qurbani het levenslicht zag, verscheen de serie Berlin Alexanderplatz op tv, de ruim 15 uur durende en veelgeprezen bewerking die Rainer Werner Fassbinder van Alfred Döblins gelijknamige roman had gemaakt. Het was niet de serie die Qurbani aanzette tot het maken van deze film, maar Döblins roman, die hij voor het eerst op zijn zeventiende las en daarna nog vele malen herlas. Stond bij Fassbinders serie en Döblins roman de kleine crimineel Franz Biberkopf centraal, Qurbani heeft gekozen voor een ander perspectief: de zwarte vluchteling Francis. Net als Biberkopf bevindt deze zich aan de zelfkant van de maatschappij, maar heeft daarnaast ook nog te maken met virulent racisme. Op die manier wilde Qurbani het verhaal actualiseren en urgentie meegeven.

De 32-jarige Francis waagt de gevaarlijke oversteek van Afrika naar Europa en belandt uiteindelijk in Berlijn. Als illegale vluchteling kan hij geen kant op, de criminaliteit lonkt. Maar dat is niet wat hij wil.