Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws Account
NL
EN
Bekijk de trailer

Sidik en de panter

Poëtische liefdesverklaring aan de bergen van Noord-Koerdistan van regisseur Reber Dosky door de ogen van zijn ideale gids Sidik, die nog altijd zoekt naar de Perzische panter. 
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Sidik en de panter

"De enige vrienden van de Koerden zijn hun bergen", zegt Sidik. In het ruige berglandschap van Koerdistan in Noord-Irak speurt hij naar bewijzen voor de aanwezigheid van de Perzische panter. Hij is ervan overtuigd dat de panter, na lange tijd van oorlog en vernietiging, is teruggekeerd naar dit gebied. Mocht het dier hier inderdaad gesignaleerd worden, dan zou dat betekenen dat het hele gebied als beschermde natuur wordt aangemerkt. Hiermee zou zijn geboortegrond eindelijk beschermd zijn.

Op zijn tochten door het ongetemde berglandschap ontmoet Sidik bewoners, stropers, oorlogsweduwen en overlevenden. Hij deelt herinneringen en noteert hun verhalen in zijn dagboek. Een gesprek met een jongere landgenoot die graag naar Europa wil vertrekken, laat de spanning tussen de verschillende generaties zien en maakt duidelijk dat niet iedereen even verknocht is aan zijn wortels als Sidik. De liefde voor deze streek spat van het scherm in deze persoonlijke en inspirerende visuele ode aan doorzettingsvermogen en vaderlandsliefde.

NRC Handelsblad

Het klinkt als een sprookje, maar in de wonderschone documentaire Sidik en de panter van de Koerdisch-Nederlandse filmmaker Reber Dosky is het realiteit.

de Volkskrant

Een ode aan de mondelinge vertelcultuur, waarin het er niet per se toe doet of iets echt wáár is, en het toont hoe krachtig verhalen zijn die hoop bieden.