Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws Account
NL
EN
Bekijk de trailer

Moffie

Zuid-Afrika, 1981: de 18-jarige Nicholas weet dat hij anders is - hij is homo. Dan wordt hij voor het leger opgeroepen, waarna hij in een wrede machowereld belandt.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Moffie

'Moffie' is in Zuid-Afrika een scheldwoord voor een homo. In 2006 debuteerde de Zuid-Afrikaanse schrijver André Carl van der Merwe met een autobiografisch roman over zijn leven als homoseksuele man in het bepaald niet tolerante Zuid-Afrika. Hij gaf de roman het scheldwoord als titel. Regisseur Oliver Hermanus (o.m. Shirley Adams, Skoonheid) heeft het boek nu verfilmd.

1981: het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime is al jaren verwikkeld in een gewapend conflict met de buurlanden. Opdat zij het 'zwarte gevaar' kunnen keren, worden alle jongens boven de zestien onder de wapenen geroepen. Ook de 18-jarige Nicholas Van der Swart ontkomt niet aan de twee jaar durende dienstplicht. Nicholas weet al jaren dat hij anders is: hij valt op mannen, al heeft hij die gevoelens altijd heel angstvallig weten te verbergen. Het leger blijkt een hel, een wrede machowereld waar vooral heel erg wordt afgegeven op 'flikkers'. Maar Nicholas heeft een heteropornoblaadje bij zich om te bewijzen dat hij 'straight' is. Dan ontmoet hij Dylan.

de Volkskrant

Een geslaagde zoektocht naar zachtheid in het keiharde leger onder het apartheidsregime.