Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws Account
NL
EN
Bekijk de trailer

The Wound - Rialto‚̧African Cinema

Fabrieksarbeider Xolani woont in de grote stad, maar keert één keer per jaar terug naar zijn geboortegrond in de bergen om pubers bij hun initiatie te begeleiden. 'Probleem': Xolani is homo.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

The Wound

De vroegere Zimbabwaanse leider Robert Mugabe bijvoorbeeld liet zich regelmatig laatdunkend uit over homo's; hij ziet homoseksualiteit als een symptoom van westerse decadentie dat de 'traditionele' cultuur bedreigt. Mugabe was niet de enige Afrikaanse leider die er zo over denkt. Voor de Zuid-Afrikaanse regisseur John Trengrove vormde dit gedachtegoed de aanleiding voor The Wound, zijn eerste lange film. Stel dat homoseksualiteit inderdaad een soort virus is dat het patriarchale organisme binnendringt – hoe reageert dat organisme dan?

Fabrieksarbeider Xolani, een prachtrol van acteur/musicus én gay activist Nakhane Touré, woont in de grote stad, maar één keer per jaar keert hij terug naar zijn geboortegrond in de bergen. Daar is hij dan 'caregiver', de man die pubers begeleidt in de ukwaluka, een achtdaagse Xhosa-initiatierite die van de jongens mannen moet maken. Onder hen het 16-jarige buitenbeentje Kwanda uit Johannesburg, dat niets van de initiatie wil weten. Juist hij ontdekt Xolani's grote geheim: hij is gay. Die ontdekking schopt de fundamenten onder Xolani's bestaan vandaan.
Winnaar World Cinema Jury Award 2017