Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

LA RIOT met: Corpus Christi

Jeugddelinquent Daniel droomt van het priesterschap. Een onmogelijke droom, tot hij in een dorpje wordt aangezien voor de nieuwe priester. Met inleiding.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Corpus Christi

"Ieder van ons is een priester van Christus", zo laat een geestelijke zijn toehoorders weten. Die toehoorders zijn gevangenen in jeugdgevangenis. Voor een van hen is dit precies wat hij wilde horen: de 20-jarige Daniel. Hij heeft in de gevangenis zijn ware roeping gevonden, maar hij weet ook dat hij met zijn criminele verleden nooit priester kan worden. Op een dag moet hij aan de slag bij een houtzagerij, maar hij dwaalt af en belandt in de plaatselijke kapel. Daar ziet men hem aan voor de nieuwe priester die zou komen. Daniel gaat hierin mee, aanvankelijk bevreesd, maar langzaamaan wordt hij zelfverzekerder en ontdekt dat hij echt iets voor zijn parochie kan betekenen. Maar duistere demonen uit zijn verleden liggen op de loer.

Dit op ware gebeurtenissen gebaseerde verhaal laat haarscherp zien hoe in het aartskatholieke Polen de verhoudingen tussen mensen en (religieuze) instituties liggen. Het leverde regisseur Jan Komasa een Oscarnominatie op voor Beste Internationale Film.

De film wordt ingeleid door Iwona Gusc, de in Nederland gepromoveerde film- en literatuurwetenschapster met Poolse roots en een unieke expertise op het gebied van Europese naoorlogse culturen, migratie en identiteiten.