Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws Account
NL
EN
Bekijk de trailer

Die Sehnsucht der Veronika Voss - Focus on Fassbinder

Ooit was ze een gevierd actrice, nu is ze vergeten: Veronika Voss. Sportverslaggever Robert Krohn duikt in haar leven en ontdekt dubieuze zaken.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Die Sehnsucht der Veronika Voss

München, 1955: in het vooroorlogse Duitsland was zij een groot actrice, Veronika Voss ¬– het gerucht ging zelfs dat ze ooit het bed gedeeld had met Joseph Goebbles ¬– maar nu is er van haar faam niets meer over. Als ze sportverslaggever Robert Krohn ontmoet, ontdekt ze dat hij nog nooit van haar heeft gehoord. Niettemin beginnen de twee een verhouding, want Krohn is gefascineerd door haar wispelturige karakter en onmiskenbare allure. Hij besluit een boek te schrijven over ooit beroemde, maar nu vergeten actrices en daarin ontbreekt Voss natuurlijk niet. Als hij in haar leven duikt, stuit hij op de bedenkelijke rol die neuroloog dr. Marianne Katz in Voss' leven speelt.

Fassbinder baseerde het verhaal losjes op het leven van de Duitse actrice Sybille Schmitz (1909-1955) en liet zich tegelijk inspireren door Billy Wilders Sunset Boulevard. Fassbinder zelf is even in een cameo in de film te zien, en ook zijn moeder Liselotte Pempeit maakt haar opwachting.