Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws Account
NL
EN
Bekijk de trailer

Die Ehe der Maria Braun - Focus on Fassbinder

Herman, de man van Maria Braun sneuvelt in WO II. Na de oorlog begint ze een verhouding met een zwarte Amerikaanse soldaat. Op een dag staat ineens Herman voor de deur.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Die Ehe der Maria Braun

De financiering van deze film, een van Fassbinders bekendste titels, had nogal wat voeten in de aarde. Om deze rond te krijgen, had producent Michael Fengler, met wie Fassbinder al jaren samenwerkte, zo'n groot deel van de rechten verkocht dat er voor Fassbinder zelf weinig overbleef. Dat leidde tot een breuk tussen de twee. Bijkomend budgettair probleem: Fassbinders cocaïnegebruik was niet begroot.

Aan het eind van WO II trouwt Maria met soldaat Hermann Braun. Na de eerste huwelijksnacht vertrekt Hermann weer naar het front waar hij sneuvelt. Na de oorlog gaat Maria werken in een bar, waar ze de zwarte Amerikaanse soldaat Bill ontmoet. Met hem begint ze een verhouding. Op een dag staat ineens Hermann voor de deur; hij blijkt toch niet gesneuveld. Hij treft Maria aan met Bill en dat leidt tot een ruzie die verstrekkende gevolgen zal hebben. Met Hanna Schygulla als Maria, die voor die rol bekroond werd met een Zilveren Beer, Berlinale 1979.