Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws Account
NL
EN

Het dragen van een mondkapje is verplicht in Rialto! Klik hier voor meer info.

Bekijk de trailer

The Painted Bird

Verfilming van Jerzy KosiƄski's beroemde roman over een Joods jongetje dat tijdens WO II op het platteland ergens in Oost-Europa moet zien te overleven. Overal dreigt dood en geweld.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

The Painted Bird

On Mon November 30 with English subs at 8:30 pm

Weinig romans hebben zo veel controverse opgeroepen als Jerzy KosiƄski's The Painted Bird, in Nederland uitgebracht als De geverfde vogel, die in 1965 verscheen. Sommigen beschouwden het als een absoluut meesterwerk, anderen vonden het een flagrant staaltje van plagiaat. In Polen vond men het boek aanstootgevend en anti-Pools. terwijl ook KosiƄski's claim dat het verhaal autobiografisch zou zijn van alle kanten werd betwist. Hoe dan ook, The Painted Bird is een oorlogsverhaal dat een onuitwisbare indruk bij de lezer achterlaat. Václav Marhoul  heeft het nu verfilmd.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt een Oost-Europees, joods jongetje door zijn ouders naar een tante op het platteland gestuurd. Als zij plots overlijdt, komt hij er alleen voor te staan. Hij zwerft van dorp naar dorp en wordt tijdens die tocht geconfronteerd met al het slechte in de mens: primitief bijgeloof, verkrachting, incest en moord. Ondertussen is hij ook getuige van de Jodenvervolging en het geweld van Duitse en Russische soldaten. O.m. bekroond bij het filmfestival van Venetië, 2019.

NRC Handelsblad

Een oorlogsepos van gruwelijke schoonheid.

de Volkskrant

The Painted Bird blijft nog lang door je hoofd spoken.