Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

Something Useful

Veertiger Leyla, advocaat en dichter, neemt de nachttrein naar Izmir. Onderweg raakt ze aan de praat met de jonge verpleegster Canan. Haar zit iets heel erg dwars. Uiteindelijk vertelt ze wat: ze is op weg naar een verlamde man met een doodwens. Leyla gaat met haar mee.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Something Useful

Op een dag werd regisseur Pelin Esmer gebeld door (scenario)schrijver Baris Biçakçi. Hij vroeg haar: "Zullen we samen een scenario schrijven over een vrouwelijke dichter?" Ze aarzelde, want ze had nog nooit een scenario geschreven, maar ging niettemin akkoord. Het resultaat is Something Useful, een prachtige poëtisch-realistische film over de gevolgen van toevallige gebeurtenissen, die bijna terloops ook laat zien hoe het gesteld is met de positie van vrouwen in Turkije.

Veertiger Leyla, advocaat en dichter uit Ankara, gaat met de nachttrein naar Izmir voor een klassenreünie. Op het perron ontmoet ze de jonge verpleegster Canan, die dezelfde trein neemt op weg naar een sollicitatiegesprek. Onderweg raken de twee aan de praat. Het wordt Leyla  al snel duidelijk dat Canan iets heel erg dwarszit. Uiteindelijk vertelt Canan wat: ze is niet op weg naar een sollicitatie, maar naar Yavuz een verlamde man met een diepe doodwens. Leyla besluit met haar mee te gaan.