Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws Account
NL
EN
Bekijk de trailer

Africadelic: Eyimofe

Africadelic doet Rialto aan met Eyimofe over het lastige, dagelijkse leven in Nigeria. Status, geld, geslacht en huidskleur spelen een grote rol.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Africadelic is een organisatie die zich inzet voor het stimuleren van (het bewustzijn over) de culturele creativiteit en diversiteit in en uit Afrika (inclusief de Afrikaanse diaspora). Ze ontwikkelen, produceren en promoten festivals en andere sociaal-culturele initiatieven – muziekconcerten, dansvoorstellingen, filmvertoningen, kunstexposities en debatten – met een focus op kunstenaars en bezoekers afkomstig uit Afrika en de Afrikaanse diaspora alsmede mensen met een interesse in en waardering voor de culturele creativiteit en diversiteit in en uit Afrika.

Zaterdag 14 november is Africadelic te gast in Rialto!

Eyimofe

Eyimofe (This is My Desire) is de debuutfilm van de Nigeriaanse filmmakers en (tweeling)broers Arie en Chuko Esiri. De film bestaat uit twee delen: Spanje en Italië. De twee Europese landen blijven onzichtbaar terwijl we de verhalen volgen van Mofe, een fabriekstechnicus, en Rosa, een kapper, beiden woon- en werkzaam in Lagos. Een paspoort, foto's en een visumformulier komen steeds terug, maar zijn op hetzelfde moment marginale elementen in de film, terwijl het dagelijkse leven van de hoofdrolspelers in detail wordt beschreven. Hun tegenslagen schetsen de noodzaak om Nigeria te verlaten.

Onderaan de sociaaleconomische ladder zijn status, geld, geslacht, huidskleur en gezinsstructuren onlosmakelijk met elkaar verbonden. Eyimofe spreekt met nadrukkelijk geduld over deze verwikkelingen, die steeds hechter worden. Het verlangen naar een ander leven is maar één rode draad in dit complexe netwerk, een belofte die boven de dingen zweeft en er tegelijkertijd ver vandaan ligt.

Naast de hoofdfilm Eyimofe hebben we deze avond ook twee korte films voor je: het ultrakorte Help! (2020) uit Gambia, en Ndanka Ndanka (2020), een nieuwe muziekvideo van het Gambiaans/Senegalees/Nederlandse collectief Dardana, met in de hoofdrol de Nigeriaanse albino Rastaman Simon Chedoke Uletu.

De films worden ingeleid door Christopher Tijan Smith, de Gambiaanse acteur en scenarioschrijver van Help! die momenteel in een azc in Assen verblijft. Gastheer van de avond is Nigeriaanse filmmaker Kayode Gomes van Africadelic, aan wie asiel verleend is op grond van zijn LGBTQ+ -activisme.