Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

Dear Comrades!

Sovjet-hardliner Ljoedmila raakt in paniek als ze beseft dat het bloedige neerslaan van een arbeidersstaking ook wel eens haar dochter zou kunnen hebben getroffen.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Dear Comrades!

On Mon September 20 with English subs at 6:40 pm

Sovjet Unie, 1962: een arbeidersstaking in Novotsjerkassk, een stad ergens in het zuiden, dreigt uit de hand te lopen. Althans in de ogen van de ideologisch onwrikbare partijbestuurder Ljoedmila, die ervoor pleit het verzet hardhandig te kop in te drukken. En zo gebeurt het: een protestdemonstratie eindigt in een bloedbad, met tientallen doden. Met afgrijzen realiseert Ljoedmila dat haar tienerdochter Svetka wel eens een van de slachtoffers zou kunnen zijn, want zij had immers de kant van de opstandige arbeiders gekozen. Ze begint aan een vertwijfelde zoektocht.

Veteraan Andrej Kontsjalovski, ooit werkte hij nog samen met Tarkovski, belicht in zwart-witbeelden deze episode uit de Sovjetgeschiedenis, die de autoriteiten het liefst in de doofpot hadden gehouden - pas is de jaren 90 kwam de waarheid aan het licht. De communistische partij zou pal moeten staan voor de belangen van het arbeidersproletariaat, maar Kontsjalovski laat in dit historische drama zien hoe de gestaalde partijkaders onder leiding van Chroetsjov doodsbenauwd waren voor hun achterban. Bekroond in Venetië met de Speciale Juryprijs.

NRC Handelsblad

... een historische film die je niet licht vergeet.

de Volkskrant

Beheerst sarcastisch en in schitterend zwart-wit vertelt Dear Comrades! over een Sovjetdrama uit 1962