Films Agenda Specials Informatie Locaties Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

The Father

Regisseur Florian Zeller maakt in zijn debuutfilm de steeds grotere verwarring invoelbaar van de dementerende Anthony. Met glansrollen van Anthony Hopkins en Olivia Colman.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

The Father

Hoe is het om dement te worden? De Franse regisseur Florian Zeller laat het zien in The Father, zijn eerste speelfilm, een verfilming van zijn eigen, bijzonder succesvolle toneelstuk Le Père. Doordat Zeller het verhaal vertelt door de ogen van een man die dit overkomt, wordt de emotionele chaos, de constante verwarring en het kwijtraken van werkelijkheidsbesef zeer invoelbaar. Dit geloofwaardige en genuanceerde drama wordt gedragen door het briljante acteerwerk van hoofdrolspelers Anthony Hopkins en Olivia Colman.

De gepensioneerde ingenieur Anthony (Hopkins) heeft opnieuw een thuishulp de deur uitgezet omdat hij haar verdacht van diefstal. Zijn dochter Anne (Colman) zoekt hem in zijn Londense appartement op om een hartig woordje met hem te spreken. "Ik heb niemand nodig", houdt hij vol. ook al beseft hij dat er iets goed mis is. Hij weet niet meer welke dag het is, herkent mensen plotseling niet meer. En is hij eigenlijk wel thuis? Onontkoombaar begint de dementerende Anthony tot zijn afgrijzen de greep op de werkelijkheid te verliezen.

NRC Handelsblad

Wat Hopkins in The Father doet is fenomenaal lucide acteren.

de Volkskrant

Het Oscarwinnende scenario en de secure vormgeving alleen al maken The Father tot een fraaie en indringende film.