Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

Quo vadis, Aida?

Juli, 1995: Servische troepen lopen het Bosnische Srebrenica onder de voet, de Nederlandse VN-troepen staan machteloos. Tolk Aida moet zelf haar gezin zien te beschermen.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Quo vadis, Aida?

Het is een van de pijnlijkste episodes uit de recente Nederlandse geschiedenis: de inname van het Bosnische Srebrenica in 1995 door Bosnisch-Servische troepen en de onmacht van NederlandseVN-troepen om de moslimbevolking tegen dat leger te beschermen. De inname leidde tot de moord op meer dan 8000 mannen en jongens, de grootste genocide sinds de Tweede Wereldoorlog. De Bosnische regisseur Jasmila Žbanić, vooral bekend van haar films Grbavica en Na putu, vertelt het verhaal aan de hand van de lotgevallen van tolk Aida Selmanagic.

Bosnië, juli 1995: de Bosnisch-Servische troepen rukken op naar de moslimenclave Srebrenica, wat een enorme vluchtelingenstroom op gang brengt - mensen die bescherming zoeken bij de Nederlandse Dutchbat-militairen. Zo ook tolk Aida, die er altijd van overtuigd is geweest dat de VN haar en haar gezin zou beschermen. Maar naarmate de chaos groter wordt en bescherming uitblijft, ziet ze geen andere uitweg dan te proberen zelf haar man en zonen te redden.

NRC Handelsblad

Het is een film over trauma’s die in de film op elkaar botsen, en niet met elkaar te vergelijken, noch met elkaar te verenigen zijn. En toch brengt regisseur Jasmila Zbanic ze samen. En het werkt. Het clasht. Het schuurt. Het doet pijn.

de Volkskrant

Quo vadis, Aida? heeft geen kunstgrepen nodig om de kijker bij de keel te grijpen.