Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

Druk

De theorie: een mens functioneert beter als hij altijd een half promille alcohol in zijn bloed heeft. De uitgebluste leraar Martin besluit het uit te proberen. Met Mads Mikkelsen.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Druk

Dat de Deense regisseur Thomas Vinterberg, die onder meer Festen, Jagten en Kollektivet maakte, nog altijd tot de top van de Europese cinema behoort, bewijst hij met zijn nieuweling Druk; deze perfecte mix van drama en komedie over vrijheid, vriendschap én alcohol won al tientallen internationale filmprijzen. Vinterberg schreef samen met Tobias Lindholm het scenario, acteur Mads Mikkelsen, een van Vinterbergs vaste waarden, vertolkt de hoofdrol.

Middelbareschoolleraar Martin (Mikkelsen) voelt zich oud en uitgeblust en dat is terug te zien in zijn ongeïnspireerde manier van lesgeven. Zijn leerlingen en hun ouders zien hem liever vertrekken en dus besluit hij de schwung in zijn lesgeven terug te brengen door een niet onomstreden theorie in de praktijk te brengen: een mens functioneert pas optimaal als hij te allen tijde een half promille alcohol in zijn bloed heeft. Samen met drie van zijn collega's begint hij aan het experiment. De resultaten zijn positief, dus waarom het promillage niet iets verhogen? Druk is Deens voor 'comazuipen'.

NRC Handelsblad

Regisseur Thomas Vinterberg weet uiterst knap de balans te bewaren tussen ernst en humor.

Trouw

Met Druk voegt regisseur Thomas Vinterberg een van zijn sterkste films toe aan zijn oeuvre.