Films Agenda Specials Informatie Locaties Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

De Oost

Indonesië, 1946: de jonge Nederlandse soldaat Johan vecht mee met het Nederlandse leger tegen Indonesische nationalisten. Hij raakt in de ban van de brute kapitein Westerling.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

De Oost

Toen Japan op 15 augustus capituleerde, werd door Indonesische nationalisten de onafhankelijke Republiek Indonesië uitgeroepen. Koloniale machthebbers accepteerden dat niet, want Nederlands-Indië was immers Nederlands 'bezit'. Nadat eerst Britse troepen de strijd met de nationalisten aanbonden, namen Nederlands troepen in 1946 het stokje over. De Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog die volgde, kostte naar schatting aan 100.000 mensen het leven. Het is een oorlog waarover uitgerekend in Nederland weinig bekend is. Regisseur Jim Taihuttu, die in 2013 een Gouden Kalf won voor zijn film Wolf, laat zien hoe het er in de Oost aan toeging.

De jonge Nederlandse soldaat Johan (Martijn Lakemeier) wordt in 1946 samen met ruim honderdduizend anderen uitgezonden om orde op zaken te stellen in Nederlands-Indië tijdens de onafhankelijkheidsoorlog. Gaandeweg raakt Johan in de ban van de charismatische kapitein Raymond Westerling (Marwan Kenzari). Wanneer de oorlog escaleert en deze het verzet van de bevolking steeds genadelozer neerslaat, wordt de lijn tussen goed en kwaad voor Johan steeds vager.