Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

Pepr presenteert: Daughters of the Dust

Pepr presenteert Daughters of the Dust, een klassieker over de eerste generatie vrijgeborenen op de Amerikaanse Sea Islands.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Pepr, het podium waar je krachtige films van Zwarte makers en verhalen uit de Zwarte diaspora vindt, presenteert de nieuwste films en belangrijkste klassiekers die eerder niet of nauwelijks in de Nederlandse filmtheaters of online aangeboden werden.

Op 4 juli presenteert Pepr een bijzondere film ter gelegenheid van Keti Koti, de dag van de verbroken ketenen, de dag die op 1 juli de slavernij herdenkt en de vrijheid viert. Op het programma staat de gerestaureerde klassieker Daughters of the Dust uit 1991 van Julie Dash.

Daughters of the Dust

Voor de zuidoost kust van de Verenigde Staten liggen de Sea Islands. Ten tijde van de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) namen de lokale plantagehouders de benen toen de strijdkrachten van de noordelijke staten de eilanden dreigden te veroveren. De achtergelaten, tot slaaf gemaakte mensen, veelal van West-Afrikaanse origine, bleven achter en waren nu de facto bevrijd van slavernij. Deze mensen, die de Gullah-gemeenschap vormen, behoorden tot de eerste vrijgemaakte 'slaven'. Tegen deze achtergrond vertelt regisseur Julie Dash haar verhaal – een verhaal dat eerst nog nauwelijks werd gehoord, maar met verstrijken der jaren meer aanzien heeft gekregen. In 2017 kon ze de film eindelijk voltooien zoals ze ooit in haar hoofd had.

Het jaar is 1902. De volwassenen in familie Peazant, de eerste generatie vrijgeborenen op de Sea Islands, overwegen te migreren naar het vasteland van de VS. Maar de oude wonden zijn nog niet geheeld. De oude Nana, die bang is dat het respect voor het verleden verloren zal gaan, is tegen de oversteek.