Films Agenda Specials Informatie Locaties Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

Onoda - 10,000 Nights in the Jungle

1944: de Japanse officier Onoda wordt gestationeerd op een Filipijns eiland. Onbewust van de Japanse nederlaag blijft hij doorvechten - 30 jaar lang. Waargebeurd verhaal.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Onoda - 10,000 Nights in the Jungle

Onoda Hiroo, officier in het Japans Keizerlijk Leger, wordt in 1944 op een gevaarlijke missie gestuurd. Op het Filipijnse eiland Lubang moet hij met de daar aanwezige soldaten de opmars van de geallieerden zien te stuiten. Onoda is specialist in guerrillaoorlogvoering en dus de aangewezen man. De orders zijn streng: de strijd mag nooit worden opgegeven en hij volgt die orders nauwgezet op. Het nieuws dat Japan in 1945 gecapituleerd heeft, bereikt hem niet, dus zet hij de oorlog voort. Berichten die hem over de Japanse overgave ter ore komen, doet hij af als nepnieuws. Pas in 1974, 10.000 dagen na het einde van de oorlog, geeft hij zich over.

De Franse regisseur Arthur Harari, altijd al gefascineerd door verhalen over poolexpedities en mensen die alleen de wereld over zeilen, werd door zijn vader geattendeerd op de waargebeurde geschiedenis van Onoda. Zijn belangstelling was gewekt en besloot deze geschiedenis te verfilmen - een verhaal over een odyssee die pas na dertig jaar eindigt.

NRC Handelsblad

… een (…) psychologisch verhaal over eer, trouw en onbuigzaamheid…

de Volkskrant

Onoda laat zien wat er gebeurt als geloof in de eigen waarheid te lang onweersproken blijft.