Films Agenda Specials Informatie Locaties Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

Once Were Humans - ENFF On Tour

Wanhopig om hun financiële problemen op te lossen, besluiten twee vrienden en zakenpartners een vrachtwagen te stelen. Ze stelen echter de verkeerde, eentje vol met vluchtelingen. Wat nu te doen?
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Het Eastern Neighbours Film Festival, dat jaarlijks in Den Haag de beste en meest relevante films uit Oost-Europa presenteert, gaat op tournee en doet ook Rialto aan. Op zaterdag 16 oktober presenteert het de Nederlandse première van de speelfilm Once Were Humans  van de Sloveense regisseur Goran Vojnovic.

Once Were Humans

De Italiaanse Leo en de Bosnische Vucko zijn zakenpartners die beiden in Slovenië wonen. Samen runnen ze een restaurant. Leo heeft een zoon te onderhouden, terwijl Vucko, een voormalige vluchteling, bij zijn zieke moeder woont. De problemen beginnen wanneer de bank weigert hen een lening te geven om hun restaurant te renoveren. Omdat ze hun schuld niet kunnen terugbetalen en hun restaurant dreigen te verliezen, keren ze zich tot Gianni, een oplichter die hen aanbiedt zijn vrachtwagen te stelen om vervolgens het verzekeringsgeld op te strijken en te delen. Leo steelt inderdaad de vrachtwagen, maar hij en Vucko ontdekken dat ze de verkeerde hebben gestolen: deze vrachtwagen zit vol migranten. Wat gaan Vucko en Leo met hen doen?

De Sloveense regisseur Goran Vojnovic snijdt in zijn derde speelfilm het bijzonder actuele thema aan van vluchtelingen en migranten. Niet zozeer omdat het nu nog urgenter is dan een paar jaar terug, maar vooral omdat met het verstrijken van die jaren we steeds minder menselijk lijken te zijn geworden.

Na afloop van de filmvertoning organiseert ENFF in samenwerking met AndereWijn een wijnproeverij op het entresol. Hiernaast wordt ook een Sloveens likeurtje en stukje walnootcake aangeboden door de Sloveense ambassade.