Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

Adaptation - Schrijvers in het donker met Thomas Heerma van Voss

De grens tussen werkelijkheid en fictie is moeilijk te ontdekken in deze Spike Jonze-film. Scenarist Charlie Kaufman moet een boek over een orchideekenner omwerken tot filmscenario. Lastig. Voorgesprek met schrijver Thomas Heerma van Voss.

Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Wat ziet een schrijver als hij naar een film kijkt? Welke indrukken neemt hij mee uit een museum? Op welke manier zijn beeldende kunst, film en literatuur via de schrijver met elkaar verbonden?

Rialto nodigt een schrijver uit om zijn of haar favoriete film te laten zien. Vooraf gaan we in gesprek over de invloed van beeld op het werk van de schrijver, en film in het bijzonder. Aan de hand van beelden en fragmenten vertelt de schrijver over de manier waarop kijken en schrijven en literatuur en film met elkaar zijn verbonden. Daarbij onthult de schrijver niet alleen iets over de praktijk als schrijver maar ook over de manier waarop literatuur en de visuele kunsten van elkaar verschillen en waarin ze elkaar overlappen en aanvullen. Oftewel: Schrijvers in het Donker.

Ditmaal geeft schrijver Thomas Heerma van Voss zijn visie, en wel op Spike Jonze's Adaptation.

De gesprekken worden geleid door Basje Boer, schrijver en filmjournalist voor o.a. De Groene Amsterdammer.

Adaptation

Wie Spike Jonze's Being John Malkovich kent, heeft een idee van wat hem bij Adaptation te wachten staat: een origineel, grappig en vooral uiterst intelligent geconstrueerd verhaal, waarbij Jonze zijn voorliefde voor het Droste-effect briljant tentoonspreidt.

In deze film in een film over het maken van een film moet scenarist Charlie Kaufman (Nicolas Cage) een boek van Susan Orlean (Meryl Streep) over orchideeliefhebber John Laroche (Chris Cooper) omwerken tot filmscenario. Hij loopt echter vast. Zijn minder getalenteerde tweelingbroer Donald (eveneens gespeeld door Nicolas Cage) lijkt succesvoller.

In Adaptation bestaat geen grens tussen werkelijkheid en fictie – Charlie en Donald Kaufman werden dan ook beiden genomineerd voor de Oscar voor Beste Scenario. Verwarrend?

Thomas Heerma van Voss (1990) publiceerde diverse romans, een verhalenbundel en een essaybundel. Zijn meest recente roman is Condities (Das Mag, 2020). Daarnaast schrijft hij over film, literatuur, muziek en voetbal, onder meer voor De Groene Amsterdammer en de Filmkrant.

Dit programma is een samenwerking tussen Rialto, Stichting Lira en SPUI25.