Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Martin Luther King vs. The FBI

Fascinerende documentaire over hoe de FBI in het geheim Martin Luther King tegenwerkte, een van de belangrijkste voorvechters van de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Martin Luther King vs. The FBI

De charismatische dominee Martin Luther King Jr. (1929-1968) was misschien wel de belangrijkste voorvechter van de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Ook al was zijn protest altijd vreedzaam, FBI-directeur J. Edgar Hoover beschouwde hem als een groot gevaar en meende dat hij deel uitmaakte van een duister communistisch complot. Vlak na Kings beroemde I have a dream-toespraak ontketende Hoover een ware heksenjacht op King. FBI-agenten vielen hem lastig en luisterden hem af. Toen deze ontdekten dat King buitenechtelijke affaires had, probeerden ze hem daarmee anoniem onder druk te zetten. De pogingen hem te beschadigen gingen door tot 4 april 1968, de dag dat hij in Memphis werd vermoord door de racist James Earl Ray.

Geïnspireerd op het werk van historicus en Pulitzerprijs winnaar David J. Garrow reconstrueert regisseur Sam Pollard in deze film hoe de FBI toen te werk is gegaan. Hij doet dat aan de hand van archiefbeelden, commentaar van direct betrokkenen, historici en publicisten, en vrijgegeven staatdocumenten.

Parool

vooral de vele archiefbeelden geven een waardevol inkijkje in de civil rights-beweging van de jaren zestig.

AD

deze onthullende film laat een staaltje racisme zien dat diep in de Amerikaanse maatschappij verankerd was