Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

The Photograph

Fotograaf James Van Der Zee maakte in de jaren 20 een foto van Juan de Jesus, een zwarte man. Kleinzoon Sherman reist naar New York om het verhaal achter de foto te achterhalen.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

The Photograph

Het is een enkele foto die documentairemaker Sherman De Jesus naar New York doet reizen – de enige foto die hij van zijn grootvader heeft: Juan de Jesus, een trotse man, gekleed in een wit tropenpak. Belangrijk detail: Juan de Jesus is een zwarte man. De foto is ooit in Harlem gemaakt door fotograaf James Van Der Zee (1886-1983), die in zijn lange carrière tienduizenden foto's heeft gemaakt– foto's waarmee hij niet alleen de tijdgeest vastlegde, maar die ook een belangrijke rol hebben gespeeld in het leven en zelfbeeld van zwarte mensen. Van Der Zee bracht ze namelijk in beeld zoals ze zelf graag gezien wilden worden, zoals de mensen die ze waren.

Sherman de Jesus laat zien welk verhaal achter die ene foto van zijn grootvader schuilgaat, een verhaal over Harlem Renaissance, de bloeitijd van swingende jazz, literatuur en kunst, een verhaal over hoe Van Der Zee's werk tot op de dag van vandaag voor velen een bron van inspiratie vormt.

NRC Handelsblad

The Photograph voelt alsof je ronddwaalt in Harlem. Je hoort verhalen, laat ze inwerken en reist verder.

Trouw

... hoogst originele documentaire...