Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

State Funeral

Regisseur Sergei Loznitsa duikt opnieuw in de geschiedenis van Sovjet-Rusland. Wat gebeurde er op en na 5 maart 1953, de dag dat de grote leider Stalin overleed?
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Speciale voorstelling State Funeral op 11 oktober

Op maandag 11 oktober staat er om 20.00 een speciale voorstelling van State Funeral op het programma. Speciaal omdat regisseur Sergei Loznitsa voorafgaand aan de film in de zaal zal spreken met Raymond van den Boogaard (journalist, historicus, oud-Rusland-correspondent voor NRC Handelsblad).

Let op: de film zal op deze avond met Engelse ondertiteling worden vertoond, terwijl ook het voorgesprek in Engels zal worden gevoerd.

State Funeral

In 2018 maakte de Wit-Russisch-Oekraïense regisseur Sergei Loznitsa The Trial, een documentaire over de eerste showprocessen die in 1930 in de Sovjet-Unie plaatsvonden, waarmee het regime (vermeende) politieke tegenstanders uit de weg ruimde. Het bleek een opmaat tot meer showprocessen en grote zuiveringen een paar jaar later. Hoofdverantwoordelijke was Jozef Stalin, de Grote Leider. Op 5 maart 1953 overleed de dictator. Hoe dat ging en wat er direct daarna gebeurde, was het onderwerp van The Death of Stalin, een zwarte komedie van Armando Iannucci uit 2017.

Maar er bestaan ook veel echte beelden van wat er rond diens dood gebeurde. Opnieuw dook Sergei Loznitsa in de archieven en maakte uit wat hij vond deze documentaire. Met beelden van de bombastische bekendmaking op die 5e maart van zijn overlijden door omroepers, in kranten en op aanplakbiljetten, via de eindeloze stoet rouwende mensen die hun ‘rode tsaar’ snikkend een laatste eer komen bewijzen, tot de ceremoniële bijzetting in het mausoleum.

Volkskrant

In de fraaie documentaire over Stalins staatsbegrafenis zien we duizenden Russen verplicht rouwen

Trouw

Documentaire ‘State Funeral’ over Stalins begrafenis is fascinerend verslag van een massapsychose