Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

Witkin & Witkin - Cracking the Frame

Eeneiïge tweeling Joel-Peter en Jerome Witkin: identiek, beiden kunstenaar. Regisseur Trisha Ziff laat zien hoe verschillend ze zijn. 
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Witkin & Witkin

Brooklyn, 13 september 1939: Joel-Peter en Jerome Witkin worden geboren, een eeneiige tweeling. Niet alleen delen ze dezelfde genen en hebben dus hetzelfde uiterlijk, ze zijn ook allebei kunstenaar geworden: Joel-Peter is fotograaf, Jerome een schilder. En de gelijkenis gaat verder: het werk van beide broers is donker, soms ronduit macaber. Maar hier houden de overeenkomsten op. Joel-Peter fotografeert vaak misvormde mensen, een onderwerpskeuze die voortkomt uit zijn diepe liefde voor zijn gehandicapte grootmoeder. "God maakt geen fouten, als iemand er anders uitziet, maakt dat deel uit van het meesterwerk", zo stelt hij. Jerome's schilderijen daarentegen zijn doordrongen van doodsbesef dat voortkomt uit de vreselijke dingen die hij gezien heeft tijdens WO II en door het verlies van zijn zoon.

Regisseur Trisha Ziff brengt het leven en werk van de twee in beeld. Deel uitmaken van een identieke tweeling is moeilijk, zo blijkt. Als zij de twee in Mexico-City samenbrengt, ze hebben elkaar lang niet gezien, ontmoeten we twee totaal verschillende mensen.