Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Ten

Een vrouw rijdt in haar auto door Teheran met telkens een andere passagier. Een portret van de stad en een statement over de positie van vrouwen in Iran.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Ten

Een vrouw, gespeeld door Mania Akbari, rijdt in haar auto door Teheran, telkens weer met een andere passagier met wie ze in gesprek gaat. In totaal vervoert ze tien passagiers, onder wie haar zoon, haar zus, een bruid , een prostituee en vrouw op weg naar het gebed. Rode draad in al deze gesprekken is de aanstaande scheiding van de vrouw van haar man en het conflict dat daaruit is voortgekomen met haar zoon.

Ook Ten is een voorbeeld van hoe Kiarostami het echte leven vermengde met fictie. Het verhaal is gebaseerd op wat er echt gaande was in het leven van hoofdrolspeelster Akbari, en ook haar filmzoon is in het echt haar zoon. In dit portret van de stad Teheran wordt ook duidelijk hoe de verhoudingen liggen tussen mannen en vrouwen in de Iraanse samenleving. De bekende regisseur Jafar Panahi liet zich door deze film inspireren voor zijn alom geprezen Taxi Teheran uit 2015.