Films Agenda Specials Informatie Onze locaties Nieuws
NL
EN

Let goed op bij het kopen van een kaartje: wil je naar Rialto De Pijp of naar Rialto VU? Klik hier voor meer info

Bekijk de trailer

Persian Lessons

1942, Europa is bezet. De Joodse Gilles wordt door SS soldaten gearresteerd en naar een kamp in Duitsland gestuurd. Hij ontsnapt ternauwernood door zich voor te doen als Iraans in plaats van Joods. 
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Persian Lessons

Als de Joodse Gilles uit Antwerpen in 1942 wordt gearresteerd door SS-soldaten, wordt hij direct naar een kamp in Duitsland gestuurd. Gilles weet gelukkig aan zijn executie te ontsnappen: hij doet zich voor als Iraans, in plaats van Joods. Het gevaar is hier echter nog niet mee geweken: Gilles krijgt namelijk de opdracht om SS-officier Koch de Perzische taal te leren. Hij verzint op ingenieuze wijze zelfverzonnen ‘Perzische’ woorden, maar al gauw vermoed Koch dat hij in de maling wordt genomen.

Regisseur Perelman baseerde de film op het korte verhaal ‘Die Erfindung Einer Sprache’ van Wolfgang Kohlhaase. Ondanks de vele vrolijke momenten verliest Perelman de ernst van het tijdperk waarin de film zich afspeelt niet uit het oog. De fervente pogingen van Gilles om zijn zelfverzonnen taal te onthouden is een metafoor voor het belang om de Holocaust nooit uit het collectieve geheugen te wissen.