Films Agenda Specials Informatie Onze locaties Nieuws
NL
EN

Let goed op bij het kopen van een kaartje: wil je naar Rialto De Pijp of naar Rialto VU? Klik hier voor meer info

Bekijk de trailer

Synecdoche, New York - Schrijvers in het Donker

Intelligent verteld drama over een New Yorkse theaterregisseur die het steeds groter aanpakt en zijn schilderende ex-vrouw die successen viert met miniaturen. Met Philip Seymour Hoffman.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Iedere maand nodigt Schrijvers in het Donker een schrijver uit om zijn of haar favoriete film te laten zien. Vooraf gaan we in gesprek over de invloed van beeld op het werk van de schrijver, en film in het bijzonder. Aan de hand van beelden en fragmenten vertelt de schrijver over de manier waarop kijken en schrijven en literatuur en film met elkaar zijn verbonden. Daarbij onthult de schrijver niet alleen iets over de praktijk als schrijver maar ook over de manier waarop literatuur en de visuele kunsten van elkaar verschillen en waarin ze elkaar overlappen en aanvullen.

Ditmaal geeft dichter Dean Bowen zijn visie op Charlie Kaufmans Synecdoche, New York. De gesprekken worden geleid door Basje Boer, schrijver en filmjournalist voor o.a. De Groene Amsterdammer.

Synecdoche, New York

De New Yorkse theaterregisseur Caden Cotard (Philip Seymour Hoffman) kampt niet alleen met zijn gezondheid, ook de relatie met zijn vrouw, kunstenares Adele (Catherine Keener), is ronduit slecht. Het dieptepunt lijkt bereikt als zij naar Berlijn vertrekt, met medeneming van hun dochter Olive. Het tij keert als Cotard het MacArthur Fellowship krijgt toegekend, waarmee hij zijn magnus opus kan realiseren; hij laat in een enorm pakhuis een grote groep acteurs het banale, alledaagse leven naspelen in een decor dat steeds meer de stad buiten nabootst . Naarmate de jaren verstrijken gaan zijn gezondheid en psychische gesteldheid achteruit, zeker wanneer hij ontdekt dat Adele in Berlijn een zeer succesvolle carrière als schilderes van miniaturen heeft.

Synecdoche is een taalkundig stijlfiguur waarbij een deel voor het geheel staat of juist net andersom. Regisseur/scenarist Charlie Kaufman speelt op verschillende niveaus met dit gegeven, al was het maar dat Cotard's theaterstuk steeds meer het geheel wil uitbeelden, terwijl Adele in haar schilderijen meer en meer inzoomt op de kleinste delen.

Dean Bowen (1984) is dichter. Hij publiceerde twee dichtbundels, waarvan Bokman (2018) werd genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs. Tot voor kort was hij stadsdichter van Rotterdam. Bowen schrijft vaak over identiteit, zowel vanuit zijn persoonlijke beleving als vanuit maatschappelijk perspectief.