Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

Rebels of the Neon God

Indringend portret van een verloren generatie in Taipei - jongeren voor wie in een materialistische wereld geen plek is.  Eerste film van Tsai Ming-liang
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Rebels of the Neon God

Eerste speelfilm van de Chinees-Maleisische regisseur Tsai Ming-liang, een van de voormannen van de Taiwanese Second New Wave. Met een handheld camera en weinig dialogen schetst hij een wereld waarin de keerzijde van de economische groei en het ongebreidelde materialisme indrukwekkend wordt verbeeld; die wereld is grauw, smoezelig en kil verlicht door neonlicht – jongeren hebben er niks te zoeken. De hoofdrol is weggelegd voor Lee Kang-sheng, een acteur (inmiddels zelf regisseur) met wie Tsai nog vaak zou samenwerken.

Hsiao Kang (Lee) staat op het punt eindexamen te doen als hij besluit school vaarwel te zeggen. Doelloos rondzwerven door Taipei trekt hem meer. Hij woont nog thuis, maar praten met zijn ouders doet hij niet meer. Op een dag ontmoet hij hangjongeren Ah Tze, diens vriendinnetje Ah Kuei, en Ah Ping, die zich bezighouden met kleine criminaliteit. Kang bewondert de stoere Tze, maar ziet hem tegelijk als rivaal. De homo-erotische ondertoon is onmiskenbaar.

De Filmkrant

De oprechtheid van deze film kan in elke grote stad worden herkend, of het nu om Taipei of Rotterdam gaat. Een film als deze laat met kleine middelen iets universeels zien. Geen grote emoties, koketterie of effectbejag, maar ware tragiek op de vierkante centimeter.

Los Angeles Times

"A clinical, cool-suspicious dissection of disaffected youth maneuvering Taipei's grimier, noisier corners."