Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Belfast

Bijzonder persoonlijk verhaal van Kenneth Branagh over de beginjaren van The Troubles, het conflict in Noord-Ierland tussen protestanten en katholieken. Verteld door de ogen van een kind.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Belfast

Regisseur Kenneth Branagh vertelt in dit door hemzelf geschreven verhaal over de begintijd van The Troubles eind jaren zestig, de periode waarin in Noord-Ierland het conflict tussen de katholieken en de protestanten een steeds grimmigere gezicht begint te krijgen. Branagh beschouwt deze film, geschoten in fraai zwart-wit, zo nu en dan doorbroken door stralende kleuren, als zijn meest persoonlijke tot nu toe – geen wonder: hij werd in 1960 in Belfast geboren, hij heeft het allemaal meegemaakt.

Belfast, 1969: de negenjarige Buddy (Jude Hill) groeit op in een protestants arbeidersgezin als het conflict tussen de protestanten en katholieken wel erg dichtbij komt als protestanten huizen van katholieken aanvallen in de straat waar hij woont. De situatie wordt er niet beter op als zijn vader benaderd wordt door de fanatieke oproerkraaier Billy Clanton met de vraag of hij zich bij de strijd wil aansluiten. Zijn vader weigert; een gevaarlijke beslissing. Ondertussen is Buddy bevriend geraakt met de katholieke Catherine.

NRC Handelsblad

... prachtfilm...

Trouw

Die vrolijke, zonnige energie is wat Belfast speciaal maakt. Die warmte voel je overal, terwijl soms de molotovs door de straten vliegen en supermarkten geplunderd worden.