Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

Das Leben der Anderen

DDR-toneelschrijver wordt afgeluisterd door de Stasi, maar de agent in kwestie koestert steeds meer sympathie voor de man die hij afluistert. Dat heeft uiteraard gevolgen. Winnaar Oscar Beste Niet-Engelstalige Film.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Das Leben der Anderen

Oost-Berlijn, 1984: Gerd Wiesler – hij werkt voor de Stasi, de gevreesde Oost-Duitse geheime dienst – woont een toneelstuk bij dat geschreven is door DDR-modelburger Georg Dreyman. Wiesler is van nature argwanend: zo ideaal kan die Dreyman niet zijn, dus vraagt hij aan de minister van Cultuur toestemming om de schrijver te mogen afluisteren. Die toestemming krijgt hij. Wat later ontdekt hij echter het ware motief van de minister: deze heeft een oogje op Dreymans vriendin Christa-Maria. Die kennis verandert Wieslers houding radicaal: in plaats van te zoeken naar belastende feiten, gaat hij steeds meer zijn best doen Dreyman en zijn vriendin te beschermen. Dat heeft voor alle betrokkenen vergaande consequenties.

Regisseur Florian Henckel von Donnersmarck maakte zijn speelfilmdebuut met Das Leben der Anderen, waarvoor hij ook zelf het scenario schreef. Een droomdebuut want de film werd overladen met prijzen, waaronder de Oscar voor Beste Niet-Engelstalige Film. Met o.a. Ulrich Mühe, Sebastian Koch en Martina Gedeck.