Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws Account
NL
EN
Bekijk de trailer

Donbass

In het Oost-Oekraïense regio Donbass heerst angst, woede en argwaan. Al het fake news, verspreid via de social media, maakt het alleen maar erger. Sergei Loznitsa laat zien hoe dat in zijn werk gaat.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Donbass

Wanneer oorlog vrede wordt genoemd, propaganda tot waarheid wordt gebombardeerd en haat tot liefde wordt verheven, dan begint het leven op de dood te lijken. Regisseur Sergei Loznitsa geeft een 'praktische handleiding' voor het overleven in zo'n hel. In dit geval heeft die hel een specifieke naam: het Oost-Oekraïense Donbass, waar criminele bendes, het lokale leger en Russische troepen elkaar bevechten op straat. Overal heerst angst, woede en argwaan, maar wat is echt en wat is fake news?

Met acteurs en inwoners van de regio herschept Loznitsa filmpjes die rondgaan op social media om te tonen dat de waarheid vaak wonderlijker is dan fictie. Zijn episodische fictionalisering, die hem de prijs voor Beste Regie opleverde in het Cannes-programma Un Certain Regard, benadrukt het groteske van situaties die vreemd en verontrustend zijn. Vol gitzwarte humor toont Loznitsa ons een maatschappij in verval, terwijl absurde komedie gaandeweg omslaat in absurde tragedie.

de Volkskrant

Feilloos geregisseerd, altijd nietsontziend en vaak met galgenhumor.

Trouw

Bijna alles wat Loznitsa maakt, is goed. Ga dit zien en oordeel zelf. De waarheid zit in de beelden.