Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Three Minutes - A Lengthening

In 1938 maakte David Kurtz een kort amateurfilmpje in het Poolse Nasielsk, waarop ook nog de Joodse inwoners te zien zijn. Welke verhalen zijn verborgen in het celluloid?
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Three Minutes - A Lengthening

Als kind emigreerde David Kurtz van Polen naar de Verenigde Staten. In 1938 keerde hij als toerist terug naar Europa en bezocht onder meer zijn geboortestad Nasielsk. Speciaal voor die reis had hij een 16mm camera aangeschaft en filmde ook in Nasielsk. Dat resulteerde in een drie minuten durend filmpje, waarop ook de Joodse inwoners van het stadje te zien zijn. Voor zover bekend zijn het de enige bewegende beelden van het Joodse leven daar van voor de Holocaust. Wat vertellen de beelden over dit leven? Welke verhalen zitten in het celluloid verborgen? De found footage is door regisseur Bianca Stigter vol verbeelding gemonteerd om een film te creëren die meer dan een uur duurt. Want het einde wordt zo lang mogelijk uitgesteld; zolang het duurt, is de geschiedenis nog niet voorbij.

Kleinzoon Glenn Kurtz vond ooit het filmpje, bestudeerde het diepgaand en schreef er een boek over: Drie minuten in Polen. Hij komt aan het woord, net als Maurice Chandler, die als jongen in het filmpje te zien is. Actrice Helena Bonham Carter vertelt het verhaal.

de Volkskrant

Het stilzetten, herhalen en uitvergroten van de brokkelige filmbeelden uit 1938 van een Joodse gemeenschap in een Pools dorpje heeft een verpletterend effect.

Het Parool

Three Minutes – A Lengthening is een monument voor verdwenen Joodse Polen: ‘Hun gezichten zijn het enige wat over is’,