Films Agenda Specials Informatie Locaties Nieuws
NL
EN

Rialto heeft twee vestigingen: Rialto De Pijp en Rialto VU. Let goed op voor welke locatie je tickets koopt! Meer info

Bekijk de trailer

L'événement

1963, student Anne verheugt zich erop haar studie af te maken om zich zo van haar sociale afkomst los te wrikken. Dan wordt ze zwanger.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

L'événement

Frankrijk, 1963: studente Anne is bijna klaar met haar studie Literatuurwetenschap en verheugt zich op de toekomst, want dankzij dat diploma zal ze zich los kunnen rukken van haar eenvoudige sociale afkomst. Maar het gaat mis als ze na een onvoorzichtige nacht met een vluchtige kennis zwanger blijkt te zijn. Een kind is wel het laatste wat ze wil, maar in het Frankrijk van die jaren is er geen enkele mogelijkheid een zwangerschap te beëindigen – abortus is strafbaar. Met de eindexamens voor de deur besluit ze het heft in eigen handen te nemen; met alle risico's van dien.

In 2000 publiceerde de Franse schrijfster Annie Ernaux haar autobiografische roman L'événement (in het Nederlands verschenen onder de titel Het voorval), waarin ze schrijft over een abortus die ze in de jaren zestig onderging. Regisseur Audrey Diwan bewerkte Ernaux' roman tot deze film, een even rustig als intens verteld abortusdrama. Bekroond met de Gouden Leeuw bij het filmfestival van Venetië.

NRC

Diwan bouwt haar film op als een zenuwslopende thriller

de Volkskrant

Zonder drammen toont L’événement de wrange gevolgen van het anti-abortusbeleid