Films Agenda Specials Informatie Locaties Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

Ennio

Ennio Morricone – zonder twijfel een van de meest toonaangevende filmcomponisten van de afgelopen decennia. Een portret.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Ennio

Als er iemand is die decennialang het gezicht van de filmmuziek heeft bepaald dan is het wel de in 1928 geboren Italiaanse componist Ennio Morricone. Muziek kreeg hij van zijn musicerende vader met de paplepel ingegoten, zodat hij al op jonge leeftijd verschillende instrumenten kon bespelen. Na een studie aan het conservatorium nam na de oorlog zijn carrière grote vlucht toen hij op verzoek van zijn schoolvriend Sergio Leone de filmscore schreef voor diens spaghettiwestern A Fistful of Dollars. Er volgden nog talloze andere scores, waarvan sommige iconisch zijn geworden, zoals het melancholische mondharmonicamelodietje uit Once Upon aTime in the West.

In deze documentaire gidst regisseur Giuseppe Tornatore de kijker door Morricone's rijke leven. Naast de componist zelf komen vele beroemde regisseurs en (pop)muzikanten aan het woord, onder wie Wong Kar Wai, Bernardo Bertolucci, Quentin Tarantino, Clint Eastwood en Bruce Springsteen. Morricone overleed in 2020 en liet meer dan 500 composities na voor film en TV.