Films Agenda Specials Informatie Locaties Nieuws
NL
EN

Rialto heeft twee vestigingen: Rialto De Pijp en Rialto VU. Let goed op voor welke locatie je tickets koopt! Meer info

Bekijk de trailer

Love It Was Not

In 1942 belandde de Joodse Helena Citron als een van de eersten in Auschwitz. Daar werd de Oostenrijkse SS-officier Franz Wunsch verliefd op haar. Een verbijsterend verhaal.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Love It Was Not

De uitzonderlijke geschiedenis van de Joodse Helena Citron uit Slowakije die in 1942 tot de eerste groep vrouwen behoorde die in concentratiekamp Auschwitz belandde en de Oostenrijkse SS-officier Franz Wunsch die smoorverliefd op haar werd. Hij beschermde haar en later ook haar zus Roza waar mogelijk, maar hij had als SS-er ook een andere kant. In 1972, dertig jaar na de oorlog, wordt Helena Citron - inmiddels woonachtig in Israël - opgeroepen om samen met andere overlevenden te getuigen bij het proces tegen Wunsch in Oostenrijk. Een bijna onmogelijke opgave.

In 2016 oogstte de Israëlische filmmaakster Maya Sarfaty veel lof voor The Most Beautiful Woman, een korte film over de liefdesgeschiedenis van Citron en Wunsch, die het uitganspunt vormde voor Love It Was Not. Aan de hand van gesprekken met inmiddels hoogbejaarde Auschwitz-overlevenden, eerder opgenomen interviews met Helena Citron, haar zus Roza en ook met Wunsch, wordt het verbijsterende verhaal verteld.

de Volkskrant

Er bestaat niet zoiets als liefde in de hel.