Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Schapenheld

De Brabantse schaapherder Stijn Hilgers struint met zijn kudde over de heidegronden – hij leidt een eerlijk, duurzaam bestaan. Maar hoe lang nog, want de moderne wereld rukt op. Een portret.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Schapenheld

De Brabantse schaapherder Stijn Hilgers struint met zijn kudde over de heidegronden en leidt een eerlijk, duurzaam bestaan met zijn vrouw en twee kinderen. De romanticus en idealist is een van de laatste traditionele schaapsherders, maar het leven van een hedendaagse herder is verre van eenvoudig. Koppig probeert Stijn zich staande te houden terwijl de heidegebieden steeds verder ingesloten worden tussen uitdijende vinexwijken en industrieterreinen, terwijl tegelijk het marktdenken zijn greep krijgt op het natuurbeheer.

Op observerende wijze toont deze documentaire de harde realiteit van een moderne ondernemer die probeert zijn bedrijf draaiende te houden. Stijn en zijn familie vechten om hun rustige en eenvoudige leven te behouden, maar dit blijkt steeds moeilijker te worden in een dichtbevolkte, moderne wereld waar de kracht van geld en massaproductie zwaarder wegen dan goede bedoelingen en trage tradities. Zal zijn strijd vruchten afwerpen of wordt hij gedwongen om met de kudde mee te gaan?

Trouw

Fascinerend, tragikomisch portret van een eigenzinnige idealist.

de Volkskrant

Hypnotiserend mooi, nooit eerder zo gezien. Straks misschien wel weg.