Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws
NL
EN

Docupodium: The Photograph (Sherman de Jesus)

Na de vertoning van The Photograph gaat Hanneke Groenteman in gesprek met maker Sherman de Jesus

In Docupodium presenteert Rialto een nieuwe, Nederlandse documentaire in aanwezigheid van de maker. Wat bewoog de regisseur bij het maken van de documentaire? Direct na afloop van de film neemt de regisseur plaats op het Podium om antwoord te geven op die vraag. Ook het publiek is in de gelegenheid om vragen te stellen.

Zondag 3 oktober, om 16:20, is het de beurt aan Sherman de Jesus met zijn documentaire The Photograph. In zijn documentaire reist hij af naar New York. De reden voor zijn reis? De enige foto die hij van zijn grootvader heeft: Juan de Jesus, een trotse man, gekleed in een wit tropenpak. Belangrijk detail: Juan de Jesus is een zwarte man. De foto is ooit in Harlem gemaakt door fotograaf James Van Der Zee (1886-1983). Van Der Zee heeft in zijn lange carrière tienduizenden foto's gemaakt, waarmee hij niet alleen de tijdgeest vastlegde, maar die ook een belangrijke rol hebben gespeeld in het leven en zelfbeeld van zwarte mensen. Van Der Zee bracht ze in beeld zoals ze zelf graag gezien wilden worden, zoals de mensen die ze waren.

Sherman de Jesus laat zien welk verhaal achter die ene foto van zijn grootvader schuilgaat, een verhaal over Harlem Renaissance, de bloeitijd van swingende jazz, literatuur en kunst, een verhaal over hoe Van Der Zee's werk tot op de dag van vandaag voor velen een bron van inspiratie vormt.

Hanneke Groenteman zal de Jesus na de vertoning van The Photograph interviewen. Tickets zijn beperkt beschikbaar, dus wees er snel bij!