Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws
NL
EN

Het Eastern Neighbours Film Festival On Tour komt naar Rialto

Op zaterdag 16 oktober vindt de Nederlandse première van Once Were Humans plaats in Rialto

Het Eastern Neighbours Film Festival, dat jaarlijks in Den Haag de beste en meest relevante films uit Oost-Europa presenteert, gaat op tournee en doet ook Rialto aan. Op zaterdag 16 oktober presenteert het de Nederlandse première van de speelfilm Once Were Humans van de Sloveense regisseur Goran Vojnovic.

Once Were Humans gaat over de Italiaanse Leo en de Bosnische Vucko, die zakenpartners zijn en beiden in Slovenië wonen. Samen runnen ze een restaurant. Leo heeft een zoon te onderhouden, terwijl Vucko, een voormalige vluchteling, bij zijn zieke moeder woont. De problemen beginnen wanneer de bank weigert hen een lening te geven om hun restaurant te renoveren. Omdat ze hun schuld niet kunnen terugbetalen en hun restaurant dreigen te verliezen, keren ze zich tot Gianni, een oplichter die hen aanbiedt zijn vrachtwagen te stelen om vervolgens het verzekeringsgeld op te strijken en te delen. Leo steelt inderdaad de vrachtwagen, maar hij en Vucko ontdekken dat ze de verkeerde hebben gestolen: deze vrachtwagen zit vol migranten. Wat gaan Vucko en Leo met hen doen?

De Sloveense regisseur Goran Vojnovic snijdt in zijn derde speelfilm het bijzonder actuele thema aan van vluchtelingen en migranten. Niet zozeer omdat het nu nog urgenter is dan een paar jaar terug, maar vooral omdat met het verstrijken van die jaren we steeds minder menselijk lijken te zijn geworden.