Films Agenda Specials Informatie Locaties Nieuws
NL
EN

Focus on Fassbinder - het slot

Het slot van de in 2020 gestarte Fassbinder-reeks

In 2020 startten we met de reeks Focus on Fassbinder - een speciaal programma rond het werk van de Duitse regisseur Rainer Werner Fassbinder. Corona gooide roet in het eten. Eén film uit de reeks hadden we het publiek nog te goed: Welt am Draht, Teil I & 2. Op maandag 12 september zie je 'm alsnog in Rialto De Pijp. En natuurlijk wordt het iets bijzonders, want de film wordt ingeleid door Dana Linssen (NRC).

Deze filmavond wordt mede mogelijk gemaakt door het Goethe Instituut.

Welt am Draht, Teil 1 & 2

In 1964 verscheen de sciencefictionroman Simulacron-3 van de Amerikaanse schrijver Daniel F. Galouye, een filosofisch getint verhaal over de aard van ons bewustzijn. In 1973 verwerkte Fassbinder het verhaal tot een tweedelige televisiefilm, die vandaag de dag beschouwd wordt als voorloper van films als Alex Proyas' Dark City, David Cronenbergs eXistenZ en The Matrix van de Wachowski Sisters.

Heden: in het Instituut voor Cybernetica en Futurologie is een supercomputer ontwikkeld waarop het programma Simulacron gedraaid wordt, een programma dat een artificiële wereld simuleert waarin zich ruim 9000 'Identiteitseenheden' bevinden die functioneren als menselijke wezens zonder zich ervan bewust zijn in een simulatie te 'leven'. Technisch directeur prof. Vollmer staat op het punt een ongelooflijke ontdekking te doen, maar sterft onder mysterieuze omstandigheden. Zijn opvolger, dr. Fred Stiller, bespreekt de toestand met beveiligingsadviseur Günther Lause, maar midden in het gesprek verdwijnt deze spoorloos. Sterker: niemand kan zich het bestaan van Lause herinneren. Stiller onderzoekt dit vreemde geval – de uitkomst is nog veel vreemder.

De film wordt vertoond met Engelse ondertiteling.