Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN

Regisseur Reber Dosky te gast tijdens Docupodium

Op dinsdag 4 april is het tijd voor een nieuwe editie van Docupodium, en wel rondom de film Daughters of the Sun. Regisseur Reber Dosky is bij de voorstelling aanwezig. Na afloop van de film wordt hij geïnterviewd door Hanneke Groenteman. Naast Dosky zullen ook enkele Jezidi-vrouwen die in de film te zien zijn, plaats nemen op het podium.

Daughters of the Sun

In 2014 viel de Islamitische Staat de provincie Sinjar in Iraaks Koerdistan aan – een plek waar vooral Jezidi leven, een religieuze gemeenschap met veel tradities. Veel oudere mannen en vrouwen werden geëxecuteerd. Jonge vrouwen werden bruut gescheiden van hun familie, onder dwang bekeerd tot de islam en ingelijfd als seksslavinnen. Sinds de bevrijding van Sinjar in 2016 door de Koerdische strijdkrachten zijn veel van hen teruggekeerd naar vluchtelingenkampen rondom Duhok. Het is de vraag of de vrouwen aan een nieuw leven kunnen beginnen.

De Koerdisch-Nederlandse filmmaker Reber Dosky volgt in deze film negen van de overlevenden die terugkeren naar hun gemeenschap. De jonge vrouwen krijgen hulp van theatermaker Hussein, die zich hun lot aantrekt en hen op weg helpt. Hij bemiddelt bij de bevrijding van meer vrouwen die nog als slaaf worden gehouden van gevluchte IS-strijders in Turkije. Dosky heeft gefilmd in Lalish, het spirituele centrum van de Jezidi’s. Dosky vertelt het hartverscheurende verhaal van 7.000 Jezidi-vrouwen die steeds meer in de vergetelheid raken.