Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN

Steve McQueen te gast bij Rialto

Op maandag 11 december staat er een bijzondere voorstelling van de docu Occupied City op het programma: regisseur Steve McQueen en schrijfster Bianca Stigter zijn die vanavond te gast in Rialto voor een exclusief nagesprek.

Over Occupied City (De Bezette Stad)

In oktober 2019 verscheen Atlas van een Bezette Stad - Amsterdam 1940-1945 van schrijfster en NRC-redacteur Bianca Stigter, een monumentaal werk waarin Stigter zeer gedetailleerd de geschiedenis van de bezetting van Amsterdam tijdens WO II uit de doeken doet. Waar woonden NSB’ers, waar zaten onderduikers, waar woonden de Joden die later gedeporteerd zouden worden, waar was het verzet actief, en wie probeerde het te breken? Straat na straat, huis na huis doet ze uit de doeken wat zich achter de deuren afgespeeld heeft; ze heeft een ‘tijdmachine van papier’ gecreëerd.

Even monumentaal als het boek is de film die haar levenspartner Steve McQueen nu heeft gemaakt. De man, die eerder een Oscar won voor 12 Years a Slave, laat niet alleen zien welke sporen het naziverleden in het Amsterdam van nu heeft achtergelaten, hij trekt het verleden ook door naar het heden, naar de jaren van de coronapandemie. Het resultaat is een even verpletterend als hoopgevend verhaal, een meditatie over geheugen en tijd. 

Interview na afloop van de film

Na afloop van de film worden Steve McQueen en Bianca Stigter geïnterviewd door Dana Linssen, filmrecensent bij de NRC. Zowel het interview als de film zijn Engels gesproken. In verband met de lengte van de avond, zal er een pauze zijn.

Kun je er niet bij zijn? Of de film liever zien met Nederlandse voice-over door Carice van Houten? Dat kan! We vertonen De Bezette Stad ook in de Nederlandstalige versie. Klik hier voor speeltijden en tickets.