Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN

FTD Filmfestival: een filmprogramma over dementie

Dementie in beeld

Op dinsdag 16 en donderdag 17 september presenteert Rialto een bijzonder filmprogramma met een focus op een belangrijk thema: frontotemporale dementie (FTD). Deze vorm van dementie is, na de ziekte van Alzheimer, de op één na meest voorkomende oorzaak van dementie.

Dit filmprogramma is opgezet naar aanleiding van een belangrijk internationaal medisch congres over frontotemporale dementie, dat deze maand in Amsterdam plaatsvindt.

FTD treft vaak relatief jonge mensen, doorgaans tussen de 40 en 70 jaar. In tegenstelling tot alzheimer ervaren FTD-patiënten een geleidelijke verandering in hun persoonlijkheid, wat voor hun naasten vaak moeilijk te begrijpen en te verwerken is. Een kleinere groep krijgt bovendien te maken met taalproblemen, waardoor communiceren steeds moeilijker wordt. De Amerikaanse acteur Bruce Willis lijdt aan deze vorm van dementie, net als de inmiddels overleden Vlaamse acteur Michel van Dousselaere. Door de openheid van de familie van Willis in de afgelopen jaren heeft FTD meer publieke aandacht gekregen.

Er zijn ook films over FTD gemaakt - voor en door patiënten, familie en hun mantelzorgers, films die laten zien welke enorme impact persoonlijkheidsverandering en het verliezen van spraak heeft op de levens van de naasten. Twee van deze films zijn bij ons in Rialto De Pijp te zien: de documentaires Michel, acteur verliest de woorden (dinsdag 17 september om 17:00) en Breinsussen (donderdag 19 september om 17:30).