Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws Account
NL
EN

Geen festival, wel films!

Het had zo'n bijzondere week moeten worden, want op woensdag 19 augustus zou de 11e editie van World Cinema Amsterdam van start zijn gegaan – een tiendaags filmfeest met het beste dat de Afrikaanse, Aziatische en Latijns-Amerikaanse cinema te bieden heeft. Begin 2020 waren de contouren van het festival al zichtbaar: een prachtig competitieprogramma, het focusprogramma Actual Africa 2020, special screenings, Go Cuba!, debatten, feesten, lekker werelds eten, enz. Maar iedereen weet wat er eveneens begin dit jaar gebeurde; het virus liet ons geen andere keus dan het festival af te gelasten. Heel jammer. Maar dat betekent niet dat deze zomer zonder wereldcinema voorbij gaat. Integendeel!

Zo kun je nu in Rialto de winnaar zien van de competitie van 2019: La camarista van de Mexicaanse regisseur Lila Avilés over een kamermeisje in een chique hotel in Mexico-Stad dat ervan droomt hogerop te komen; letterlijk en figuurlijk. Rialto's Renske Diks had onlangs een interview met Avilés; klik hier om dat te zien.

Onder de noemer RialtoÔŁĄAfrican Cinema zijn in september ook vier Afrikaanse films te zien: eerdere WCA competitiewinnaars Necktie Youth van Sibs Shongwe-La Mer en The Wound van John Trengove, beide uit Zuid-Afrika, Supa Modo van Likarion Wainaina uit Kenia, een van de publiekslievelingen van het festival van 2018, en Félicité van Alain Gomis, in 2017 een van de genomineerde films voor de WCA Jury Award. Drie van de vier films kun je thuis bekijken in onze online filmzaal Picl: Supa Modo, The Wound en Félicité.

Al jaren draagt WCA de Cubaanse cinema een bijzonder warm hart toe. Niet alleen door veel Cubaanse films te vertonen, maar ook door die films financieel te ondersteunen via het fonds van Go Cuba!. Op 27 augustus vindt er in Rialto een bijzondere Go Cuba!-avond plaats. Na een wervelende salsa-demonstratie van de Mocitos Dance School staat de nieuwe Cubaanse film Agosto van Armando Capó op het programma.

Het was inderdaad een moeilijke beslissing om WCA 2020 af te moeten gelasten, maar we hadden geen andere keus vanwege het wereldwijde virus. Daarom extra blij met de wereldse off en online activiteiten die we in deze periode hebben kunnen realiseren om dit gemis wat te verzachten. We richten ons nu op een prachtige 11e editie van WCA in augustus 2021”.
Raymond Walravens, directeur & curator World Cinema Amsterdam

Kortom: geen festival dit jaar, maar WCA is alive and kicking!