Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN

Over Rialto

wie we zijn

In 1920 begon filmliefhebber Anton Pierre du Mée, in het dagelijkse leven vertegenwoordiger in chocolade, aan het realiseren van zijn grote droom: het bouwen van een eigen bioscoop. Een jaar later was de bioscoop gereed: Rialto was geboren. Du Mée richtte zich vooral op de buurt en op kinderen, met een nadruk op verantwoorde films. Het ging jarenlang goed, maar in de jaren 60 en 70, Du Mée was inmiddels overleden, ging het bergafwaarts. In 1980 dreigde zelfs sluiting.

Rialto in vogelvlucht

In de jaren 70 was er in Amsterdam een groep cinefielen actief die het toen bestaande aanbod in de stad te mager vonden. Allerlei prachtige, artistieke films waren in Amsterdam niet te zien en dat moest veranderen. Deze groep mensen, uiteindelijk verenigd in de Stichting Amsterdams Filmhuis, vertoonden op verschillende plekken in de stad hun films, maar een echt goede locatie bleek niet voorhanden.

Totdat de toenmalige operateur van het zieltogende Rialto de eigenaren van de bioscoop in contact bracht met de stichting. Met de hulp van de gemeente ging het snel: in 1982 trok de stichting in het oude bioscooppand om er nooit meer weg te gaan. Na diverse verbouwingen is Rialto getransformeerd tot een modern theater met drie zalen en een leuk café. Maar de naam is gebleven, net als de zo kenmerkende voorgevel.  

Rialto VU
Naast het welbekende Rialto in De Pijp aan de Ceintuurbaan, is per november 2021 ook Rialto VU een feit. Een gloednieuw filmtheater op de campus van de Vrije Universiteit Amsterdam aan De Boelelaan 1111. 

Wat heeft Rialto te bieden?
Rialto heeft altijd de niet-westerse cinema een warm hart toegedragen. Want niet alleen in Europa en Amerika, overal in de wereld worden prachtige films gemaakt. Hier zijn dus naast al die fraaie Europese en Amerikaanse films, juist ook die pareltjes uit Latijns-Amerika, Azië en Afrika te zien. 

Ook kenmerkend voor Rialto zijn de vele specials: documentaires in Docupodium, klassiekers in Rialto Klassiek, nieuw filmtalent in Rialto For Short, enz. Een special is pas een special als er ook iets speciaals gebeurt! En dat kan van alles zijn: een inleiding, een interview, een workshop, een party tot in de kleine uurtjes, you name it. Zowel bij Rialto De Pijp als bij Rialto VU geniet je van deze echte Rialto-programmering!