Films Agenda Specials Informatie Locaties Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

The Souvenir: Part II

Het verhaal van The Souvenir gaat hier verder. Filmstudente Julie besluit haar ongelukkige liefdeservaringen te gebruiken voor een film. Dat is niet eenvoudig.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Previously Unreleased: The Souvenir: Part II
Er zijn films die het heel goed doen op festivals, die in het buitenland successen kennen, maar die toch niet in Nederland worden uitgebracht. Onder de noemer Previously Unreleased brengt Eye Filmmuseum toch een paar van die films uit in de Nederlandse filmtheaters, ook in Rialto.

The Souvenir: Part II

Twee jaar voor deze film maakte de Britse regisseur Joanna Hogg The Souvenir, waarin filmstudente Julie in een destructieve relatie met de iets oudere, nogal manipulatieve Anthony belandt. In The Souvenir: Part II gaat het verhaal verder, al is het geen vervolg; deze twee films kunnen heel goed los van elkaar worden gezien. Het autobiografisch gehalte is wederom hoog; Hogg blikt terug op haar eigen ervaringen als filmstudente in deze film-over-film. Ook Tilda Swinton, de moeder van hoofdrolspeelster Honor Swinton Byrne, is weer te zien als Julie's moeder Rosalind.

Julie werd doodongelukkig van de relatie met Anthony. Ze besluit haar ervaringen om te zetten in een film, maar dat is verre van eenvoudig. Allereerst moet ze zien te ontdekken wat ze nu eigenlijk van het leven wil, wie ze is. Richtingloos aan een film beginnen, werkt niet. Pas als het haar lukt om dit project te voltooien, kan ze het verleden achter zich laten.

NRC

Joanna Hoggs ‘The Souvenir 2’: zelfportret van de filmmaakster als raadsel

de Volkskrant

Elke scène in The Souvenir: Part II is een subliem vormgegeven en knap geobserveerd tafereel